Vragen

Deze rubriek is en greep uit de vragen die door bezoekers in onze afdelingen werden gesteld.
Daan en Saar zijn fictieve namen.

 • 01/2017

  Geef me een juridisch zwaard

  Saar leent tien duizend Euro aan een vriend. Daan betaalt niet terug.

  Hoe kan ze dit best aanpakken?

 • 02/2017

  Strijd tegen open riool

  Daan woont als eigenaar in een rijhuis gelegen in een arbeiderswijk. Alle woningen van zijn straat eindigen achteraan in een steeg. In deze steeg loopt een open riool. De gemeente belooft veel maar zou weinig doen.

  Met welke stappen kan de zaak vooruit brengen?

 • 03/2017

  Zoek de schat

  Daan was bevriend met Saar zonder ermee samen te wonen. Saar is vermoord door haar ex- vriend. Zij was enig kind. Haar ouders zijn overleden. Er zijn wel twee nichten. Tijdens haar leven heeft zij aan hem gezegd en verklaard dat zij een testament in zijn voordeel had opgesteld. Het eigenhandig testament zou in haar woning liggen. Deze woning is echter verzegeld door het Parket.

  Hoe kan hij in de woning (laten) zoeken naar het testament?

 • 04/2017

  Koppige Mie

  Saar heeft drie zusters en haar moeder is als langstlevende een jaar geleden overleden. De nalatenschap is bijna volledig afgewikkeld. De gelden staan bij de notaris. Eén van haar zusters weigert echter, omwille van een oude vete, te tekenen.

  Hoe uit het slop te geraken?

 • 05/2017

  Bezorgde grootmoeder

  Saar is de moeder van een pas meerderjarige dochter. Deze is enkele maande, terug bevallen van een lieve dochter. De vader is bekend maar woont elders. Saar maakt zich erg ongerust over veiligheid en hygiëne van haar kleindochter. Haar contacten met haar dochter verlopen stroef.

  Wie of welke instantie kan zij best contacteren in het belang van het kind?

 • 06/2017

  Woord is woord

  Daan verkoopt zijn wagen aan zijn garagist. Hij geeft zijn wagen af. Na enkele weken vraagt Daan naar de betaling van de verkoopprijs. De garagist reageert per email dat hij de wagen niet verkocht krijgt en dat Daan de wagen terug mag komen halen. Daan wil echter niet de wagen wel het geld.

  Heeft hij daar recht op en weelke stappen kan hij best nemen?

 • 07/2017

  Kind als kruis

  Saar is gehuwd en heeft twee kinderen. Een dochter van vijftien en een zoon van twintig jaar. De oudste heeft psychische problemen en heeft regelmatig woede aanvallen waarbij hij meubelstukken als boksbal gebruikt. Therapie weigert hij. Hij heeft met enige vertraging zijn middelbaar kunnen afwerken maar is half het academiejaar gestopt met zijn hogeschool. Saar en haar echtgnoot vinden deze situatie onhoudbaar.

  Kunnen zij hem buiten zetten en op wat heeft hij nog recht?

 • 08/2017

  Bloed onder de nagels

  Daan ontvangt een belastingsbrief waaruit blijkt dat hij nog een flink bedrag moet bij betalen. Hij zit momenteel zonder werk. Na zijn diverse maandelijks aflossingen en vaste kosten zoals huur en nutsvoorzieningen houdt hij maar een klein bedrag over. De fiscus wil echter meer.

  Welk advies kunnen we hem geven?

 • 09/2017

  Vocht als stoorzender

  Daan verkoopt zijn woning. Enkele maanden later klacht de koper over vroeger onzichtbare vochtproblemen. De koper wil nu dat Daan de kosten betaalt voor herstel.

  Is het verstandig in te gaan op een voorstel van schikkng en hoe kan dit het best gebeuren?

 • 10/2017

  Een vader als vreemde

  Daan verneemt per brief van een notaris dat zijn vader is overleden. Hij was het enig kind uit die relatie. Na de scheiding met zijn moeder, meer dan dertig jaar geleden, heeft hij hem niet meer gezien. Zijn vader was nadien terug gehuwd en heeft met zijn tweede vrouw nog een dochter gekregen.

  Hoe kan hij nu weten of hij de nalatenschap moet verwerpen of aanvaarden?