top of page

Tot 1 september is enkel Video Consultatie beschikbaar. Afspraak maken >

  • John Madder

'Gelukkig gescheiden' dankzij juridisch advies Wetswinkel

Toen haar huwelijk met een man uit Haïti na vier jaar spaak liep, wist Ismaëlle Stout (33) uit Antwerpen niet hoe ze de scheiding moest aanpakken. Via een vriend kwam ze bij de Wetswinkel in Merksem terecht. Daar kreeg ze alle juridische info in verband met mogelijke schijnhuwelijken en een advocaat doorgespeeld. Intussen is het koppel 'gelukkig gescheiden'Vrouw zit op zetel

"Mijn (intussen ex-) man is na ons huwelijk in Haïti naar Antwerpen verhuisd in 2017, en ikzelf trok er naartoe vanuit Nederland. Hier wilden we samen onze droom van een leven in Europa realiseren. Het draaide helaas anders uit, want het huwelijk was niet wat ik ervan had gehoopt en na lang wikken en wegen kwam ik tot de slotsom dat ik wilde scheiden. Maar hoe moest ik dat in godsnaam aanpakken?"


Risico te worden aanzien als schijnhuwelijk

"Ik wilde dat de scheiding voor ons beiden zo weinig mogelijk problemen zou veroorzaken. De emotionele breuk was al moeilijk genoeg, en we konden het nog goed met elkaar vinden. Dus ging ik op het internet op zoek naar info, maar daar vond ik weinig concreets wat me kon helpen. Ik wist dat een huwelijk met een niet-Europese man weleens zou kunnen worden aanzien als een schijnhuwelijk, wat helemaal niet het geval was. We zijn destijds uit liefde getrouwd, niet voor de papieren. Maar ik vond hem niet meer leuk. Als man dan, wel als vriend. Dus wilde ik voorkomen dat mijn ex terug naar Haïti zou moeten. Hij had hier zijn leven en werk al opgebouwd."


Als juridische telefoon in Nederland

"In Nederland bestaat er zoiets als een juridische telefoon, waar je terechtkunt met allerlei vragen over de rechtspraak. In België had ik geen weet van een vergelijkbare instantie, tot een vriend me wees op het bestaan van de Wetswinkel. Dus heb ik gebeld met de Wetswinkel in Merksem, waar een vriendelijke dame me aanraadde om gewoon eens langs te komen. Dat heb ik gedaan ­- ze werken niet op afspraak, maar ik moest niet lang wachten. Ik heb daar dus mijn verhaal gedaan en advies gevraagd rond schijnhuwelijken. Wij waren vier jaar getrouwd, maar volgens de Belgische wet is een huwelijk van vijf jaar een vereiste om niet te worden aanzien als schijnhuwelijk. De dame van de Wetswinkel heeft me na ons gesprek alle mogelijke relevante juridische info bezorgd en me ook de contactgegevens van een goede advocaat doorgespeeld. Dat vond ik ook belangrijk, want ik wilde zeker zijn dat de raadsman een redelijk tarief zou hanteren."


Twee advocaten

"Eén advies dat de vrouw me gaf, heb ik wel in de wind geslagen. Ze raadde me namelijk aan om voor ons beiden een aparte advocaat in te schakelen, maar ik was zo naïef te denken dat we zonder enige wrijvingen zouden kunnen scheiden. Dat was helaas niet het geval, en achteraf bekeken had ik beter naar de raad van die dame geluisterd."


Procedure

"Mijn advocaat heeft me de hele procedure uitgelegd, en heeft die in gang gezet. Tegen de tijd dat er een uitspraak zou zijn, zouden we al wel vijf jaar getrouwd zijn. En dat waren we zeker, want corona heeft de rechtsgang vertraagd, waardoor ik officieel sinds februari 2022 ben gescheiden. Het hele verhaal is voor ons allebei goed uitgedraaid. We hebben allebei een nieuwe partner en ik heb een nieuwe job als secretaresse. Door mijn bezoek aan de Wetswinkel is de juridische wereld me bovendien erg gaan interesseren. In die mate zelfs dat ik een studie rechtspraktijk heb aangevat. Ik besef hoe belangrijk correct juridisch advies is, en ik zou anderen zeker aanraden om een beroep te doen op de Wetswinkel."Comments


Abonneren op nieuwe artikels in Magazine

Bedankt voor het abonneren, gelieve te bevestigen via de e-email die je zal ontvangen.

Video Consultatie
Beroepsjurist vanuit elke locatie

bottom of page