top of page

Tot 1 september is enkel Video Consultatie beschikbaar. Afspraak maken >

  • Redactie Wetswinkel

"Oscar gaf me nuttig advies bij een huurgeschil"

Ook voor wie al juridisch onderlegd is, kan het juridisch advies van de Wetswinkel zeker nuttig zijn. Zo klopte Eddie De la Rivière (69) aan bij de Gentse Wetswinkel omdat hij een geschil had met zijn huisbazin.


Eddie, wat was precies het probleem?


"In november 2021 ontvingen mijn vrouw en ik een brief van onze huisbazin, waarin ze meldde de huurprijs van ons huis in Gentbrugge te verhogen met maar liefst 150 euro. Wetende dat we 650 euro per maand betaalden, zie je dat dit in verhouding een enorme opslag is. Onredelijk, vinden wij. Maar de eigenares was van mening dat ze deze woning sterk onder de marktprijs verhuurde."Voor een hele woning ligt de huidige huurprijs vrij laag, niet?


"Ja, maar deze woning heeft bijzonder weinig comfort. De keuken is aftands, er is zelfs geen dampkap. We wonen hier al dertig jaar en hebben in de loop der jaren steeds aanpassingen gevraagd. Maar daar is nooit iets van gekomen. Dus heb ik, lichtzinnig misschien, zelf veel kosten gemaakt in het huis. Voor nieuwe boilers bijvoorbeeld. De eigenares wilde die niet vervangen en ik heb ze uit mijn eigen zak betaald. En zo zijn er voorbeelden te over. Bij gebrek aan centrale verwarming, hebben wij zelf gasleidingen naar de bovenverdieping laten trekken en een pelletkachel geplaatst. De badkamer heb ik eigenhandig betegeld, al heeft de eigenaar hiervoor wel het materiaal betaald. De eigenares en wijlen haar man hebben het huis totaal niet onderhouden. Wij gingen dus niet akkoord met die huuropslag, tenzij daar meer comfort mee gepaard zou gaan."Welke stappen heeft u dan gezet?


"Ik heb eerst met mijn dochter, die in haar laatste masterjaar rechten zit, de huurwet bestudeerd. Zelf heb ik ook rechten gestudeerd en werk als docent in douanegrensrecht. Maar met huurmaterie ben ik niet vertrouwd. We stelden een brief op aan de eigenares in reactie op haar schrijven, en die heb ik voorgelegd aan de Wetswinkel in Gent. Oscar, de zeer behulpzame man van de Wetswinkel, heeft het dossier bekeken en zijn conclusie was: 'In de staat waarin de woning zich op dit moment bevindt, betaal je een correcte huurprijs. Dat bedrag van 650 euro is de woning maar waard. In deze situatie is die verhoging inderdaad onredelijk.' Ik was dus gesterkt in mijn overtuiging."


Kende je de Wetswinkel al?


"Ja, we hadden al van veel mensen gehoord dat dit een prima kanaal is om op weg te worden geholpen. Zeker een aanrader voor alle mogelijke juridische kwesties. En die ervaring heb ik nu ook. Osc


ar heeft me geholpen om de brief aan de eigenares wat aan te passen en die heb ik dan verstuurd. Aangetekend, volledig reglementair."


Hoe reageerde de eigenares op je brief?


"Ze zond een aangetekend schrijven terug met onze opzeg. Dat had Oscar ook wel voorspeld. Hij zei: 'Er zijn twee mogelijkheden, ofwel verlaagt de eigenares de verhoging - eventueel in overleg en vraagt ze wat jullie bereid zijn te betalen - ofwel zet ze jullie uit het huis.' Het werd dus het laatste."


Hebben jullie zich bij die opzeg neergelegd?


"Neen, ik ben naar de woondienst van Gent gestapt en die heeft het huis ongeschikt verklaard. We lopen het risico op CO-vergiftiging. Het is dus levensgevaarlijk om hier te blijven wonen. Dus moesten we op zoek naar een nieuwe woning. Maar daar is het niet bij gebleven. De eigenares heeft ons voor de vrederechter gedaagd. Ze wil ons zelfs laten opdraaien voor de kosten van de rechtszaak. Ik heb mezelf verdedigd, ik weet dat ik recht in mijn schoenen sta. Oscar had me ook relevante artikelen doorgestuurd uit de huurwet. En ik merk dat de rechter ons begrijpt. De zaak is nog niet afgesloten, maar ik heb goede hoop. We moeten wel verhuizen, maar we zouden hier ook niet meer willen wonen."

Comments


Abonneren op nieuwe artikels in Magazine

Bedankt voor het abonneren, gelieve te bevestigen via de e-email die je zal ontvangen.

Video Consultatie
Beroepsjurist vanuit elke locatie

bottom of page